Prijetnja zajednici

Prvi teniser svijeta nije vakcinisan i predstavlja prijetnju zajednici, pojasnio je ministar Alex Hawke.

Australijska vlada po drugi put je poništila vizu Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da prvi teniser svijeta nije vakcinisan protiv COVID-19 i da kao takav predstavlja prijetnju zajednici, prenosi Reuters.

Ministar za imigracuju Alex Hawke iskoristio je diskreciono pravo da ponovo poništi vizu srbijanskom teniseru, nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz imigracionog pritvora, u kojem je bio smješten nekoliko dana pošto mu je australska granična policija odbila omogućiti ulazak u zemlju.

“Danas sam iskoristio svoje ovlasti iz Zakona o migraciji da poništim vizu Novaku Đokoviću na zdravstvenim i drugim osnovama, u javnom interesu. Pri donošenju odluke, pažljivo sam razmotrio informacije Ministarstva unutrašnjih poslova, granične policije i gospodina Đokovića. Vlada je snažno posvećena čuvanju australijskih granica, naročito po pitanju pandemije COVID-19”, naveo je Hawke u izjavi.


Mogućnost nove žalbe

Nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz migracionog centra, Đoković je trenirao i pripremao se za nastup na Australian Openu.

Mediji su ranije najavljivali mogućnost da Hawke ponovo uskrati vizu Novaku Đokoviću.

Kako stvari stoje, Đoković će biti deportovan iz Australije, iako njegovi advokati ponovo imaju pravo na žalbu.

Očekuje se da će se odmah žaliti Saveznom sudu, kao što su učinili i u slučaju prvog poništenja vize.

Njegovo izuzeće od obaveze vakcinacije protiv COVID-a 19 odobrili su vlada savezne države Viktorije i Tennis Australia, koji organizuje turnir u Melbourneu. To mu je omogućilo da dobije vizu za Australiju, no, australijska granična policija mu je po dolasku u Melbourne odbacila izuzeće i poništila vizu.

‘Greška u procjeni’

Đoković je proveo četiri noći u hotelskom pritvoru, dok sud u ponedjeljak nije poništio odluku granične policije.

Potom je, u četvrtak, srbijanski teniser kao prvi nositelj uvršten u žrijeb turnira, iako nije bilo sigurno da će na njemu moći igrati.

Đoković je objelodanio da je u prošlom mjesecu testiran pozitivno na COVID-19, a tada je davao intervju za jedan magazin i bio na fotosesiji u teniskom centru u Srbiji.

Priznao je da je napravio „grešku u procjeni“, te da je odmah trebao otići u izolaciju.