Brojne nelogičnosti

Advokati Novaka Đokovića predočili su na suđenju pozitivan teniserov test na koronavirus od 16. decembra, što je bio ključni argument da ponovo dobije vizu i nesmetano boravi u Australiji.

Novak Đoković stigao je u Melbourne bez potvrde o primljenoj vakcini, ali s tvrdnjom da je prebolovao koronavirus.

Procurile su informacije da je nešto čudno s Đokovićevim covid pasošem, koji nekad daje pozitivan, a nekad negativan rezultat.

Njemački dnevnik Spiegel piše kako je uz pomoć IT stručnjaka došao do novih dokaza da nešto nije u redu.

Prema pisanju njemačkog lista, u digitalnom zapisu stoji da je Đoković testiran 26. decembra, a ne 16. kako su on i njegovi advokati tvrdili.

Do otkrića su došli pomoću oznaka koje sistemi za korona-testove ostavljaju. Prema toj oznaci Đoković je dobio nalaz da je pozitivan na koronavirus 26. decembra u 14:21.

Đokovićevi advokati prezentirali su i drugi, negativni test, koji je trebao dokazati da se teniser oporavio od koronavirusa. Taj test napravljen je 22. decembra i potvrđen je istom digitalnom oznakom.

Spiegel je testirao QR kod za test urađen 16. decembra. U ponedjeljak (13:19 sati) test je pokazivao negativan rezultat. Sat poslije bio je pozitivan.

Postoje i dodatne naznake koje dovode u sumnju da li je teniserov test zaista bio pozitivan 16. decembra.

- Sistem testiranja u Srbiji takav je da dodjeljuje identifikacijski broj za svaki test. Broj Đokovićevog pozitivnog testa, navodno uzetog 16. decembra je 7371999. Ipak, identifikacijski broj negativnog testa, navodno uzetog 22. decembra, je za 50 hiljada manji - piše Spiegel.

Njemački IT stručnjaci su dodatno proučili slučaj. Tvrde da se brojevi dodjeljuju jedan za drugim.

Prema njihovim nalazima, negativan test proveden je prije pozitivnog i unesen je u bazu, a ne obrnuto, kako tvrde Đokovićevi advokati i Ministarstvo zdravlja Srbije.

Takvu tezu potvrđuje činjenica da je između 22. i 26. decembra u Srbiji napravljeno tačno 50 hiljada testova, što odgovara razlici između dva Đokovićeva testa.

- Navjerovatnije objašnjenje je da je pozitivan test naknadno unesen u bazu i to 26. decembra, a ne 16 - tvrde stručnjaci.

Spiegel pita da li to znači da je Đoković bio pozitivan puno kasnije nego što tvrdi i da li se testom manipuliralo.

Na pitanja mogu odgovoriti samo Đoković i srbijanski dužnosnici. Niko od njih nije odgovorio na upite koji su poslali novinari Spiegela.

Faktor