ATP Tour

ATP Tour, koji organizuje Udruženje teniskih profesionalaca, izdao je saopćenje o tome kako je kontroverza oko vize Novaka Đokovića nanijela štetu "na svim frontovima".

Iz ATP-a su se zauzeli za jasnija pravila ulaska u Australiju, te su iskoristili priliku da pozovu igrače da se vakcinišu.

- Komplikacije koje su posljednjih dana bile povezane s ulaskom igrača u Australiju ukazale su na potrebu jasnijeg razumijevanja, komunikacije i primjene pravila - naveo je u saopćenju ATP Tour.

- Jasno je da je Đoković putujući u Melbourne vjerovao da su mu dali potrebno medicinsko izuzeće koje je u saglasnosti s pravilima ulaska u zemlju - navodi ATP.

- Serija događaja koji su doveli do sudskog saslušanja u ponedjeljak nanijela je štetu na svim frontovima, uključujući Novakovu dobrobit i pripreme za Australian Open, dodaje ATP.

Dodali su da se i dalje nastavlja sa snažnom preporukom svim igračima ATP Toura da se vakcinišu.

- Ovo se temelji na znanstvenim dokazima koji podupiru pružene zdravstvene prednosti i usklađenost s globalnim propisima o putovanju, za koje očekujemo da će s vremenom postati zahtjevniji - navodi ATP, koji dodaje da ohrabruje što je 97 posto od 100 najboljih igrača vakcinisano, što je dovelo do ovogodišnjeg Australian Opena.


Faktor