Saga se ne završava

Sudija Anthony Kelly naredio je vlastima da puste Đokovića iz karantina te da mu se vrati pasoš i svi drugi dokumenti.

Sud u Melbourneu odlučio je da ukine odluku o deportaciji koja je bila naložena Novaku Ðokoviću i za kojeg su vlasti tražile da mu ne bude dozvoljen ulazak u Australiju.

Sudija Anthony Kelly naredio je vlastima da puste Đokovića iz karantina u roku od 30 minuta od njegove odluke te da mu se vrati pasoš i svi drugi dokumenti, javlja AP. Troškove suđenja će platiti australijske vlasti.

Tanjug javlja kako je sudija Kelly, u obrazloženju presude, naveo da je odluka vlasti o ukidanju vize Đokoviću – “nerazumna”.

Moguće novo poništenje vize

Prethodno je satima trajalo iznošenje argumenata Đokovićeve odbrane, koja je iznijela razloge zbog kojih smatra da svjetskom “broju 1” treba dozvoliti da uđe u Australiju, da se oslobodi svih optužbi i igra na Australian Openu, a potom i tužiteljstva.

Prema The Guardianu, ministar za pitanja imigracija Alex Hawke ima mogućnost novog poništenja vize. Ako se to dogodi i Đoković bude deportiran, mogao bi dobiti zabranu ulaska u zemlju do tri godine. I na takvu odluku postoji mogućnost žalbe.

Prema australijskom zakonu o imigraciji, ministar ima diskrecijsko pravo da ukine vize iz bilo kojeg razloga.

‘Nisam vakcinisan i COVID sam imao dva puta’
The Guardian prenosi i transkripte razgovora koje je Đoković imao sa službenicima australijske administracije u kojima teniser potvrđuje da nije cijepljen, ali i da je dva puta prebolovao COVID-19.

Prema razgovoru sa službenikom granične policije prilikom ulaska u Australiju, Đoković je upitan i koji su mu razlozi dolaska u Australiju, na šta je odgovorio da je profesionalni teniser i da je došao da igrati na Australian Openu.

„Nisam vakcinisan. COVID sam imao dva puta – u junu 2020. godine i nedavno. Bio sam pozitivan 16. decembra 2021. godine“, rekao je Ðoković, prenosi Tanjug.

Sudija: Šta je ovaj čovjek više mogao učiniti?

Agencija Reuters prenosi kako je sudija Kelly tokom ročišta izrazio zabrinutost zbog postupanja s Đokovićem nakon što je pritvoren po dolasku. Prema njegovim riječima, Đoković je dobio potrebno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv COVID-a 19 prije nego što je doputovao u Melbourne.

“Šta je ovaj čovjek više mogao učiniti”, upitao je Kelly.

Đokovićevi advokati tvrde da je nedavna zaraza COVID-om 19 kvalificirala Đokovića za medicinsko izuzeće od zahtjeva za dvostruko cijepljenje neaustralskih državljana koji ulaze u zemlju.

Australska vlada, međutim, kaže da nedržavljani nemaju pravo garantiranog ulaska u Australiju te je dovela u pitanje njegovo traženo izuzeće.

Tokom suđenja, Đokovićev advokat Nicholas Wood iznio je informacije o tome da njegov klijent pružio dokaze koji potkrepljuju zahtjev za izuzeće koji se temeljio na mjerama koje je definirala Australska tehnička savjetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI), nezavisno tijelo zaduženo za pružanje smjernica australijskoj vladi.

Medicinsko izuzeće od vakcinacije

Đoković je uoči ročišta napustio hotel za tražitelje azila, u kojem je boravio prethodnih pet dana.

Prethodno je u Melbourne doputovao zahvaljujući medicinskom izuzeću od vakcinacije.

No, policija tvrdi da nije predočio adekvatne dokaze koji bi mu omogućili ulazak u zemlju, gdje najbolji teniser svijeta treba učestvovati na Australian Openu.

Đoković se žalio na odluke o poništenju vize i deportaciji iz Australije te je na sudu tražio da mu se odobri ulazak u državu i nastup na turniru.

Najbolji teniser svijeta je deveterostruki pobjednik Australian Opena. Ima 20 Grand Slam naslova, a  taj rekord dijeli s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.