Istraga u toku

Vlasti u Australiji saopćile se da ispituju i vize drugih stranih tenisera, nakon spora sa Novakom Đokovićem, kojem je odbijen zahtjev a uđe u tu zemlju.

Prvi teniser svijeta Novak Đoković proveo je drugu noć u imigracionom pritvoru u Melbourneu dok njegov tim advokata pokušava da spriječi deportaciju i osigura mu nastup na Otvorenom prvenstvu Australije u skladu sa medicinskim izuzećem od vakcinacije protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je pokrenuo hitan sudski postupak, a odluka o deportaciji će biti donijeta u ponedjeljak, sedmicu prije početka Australian Opena.

Australska ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews rekla je da postoje obavještajni podaci koji "pokazuju da sada ovdje postoje pojedinci koji nisu ispunili uvjete za ulazak" da se to mora istražiti. Međutim, nije rekla koliko je drugih igrača pod istragom niti ko su oni.

Napomenula je da srbijanski teniser Novak Ðoković nije u zarobljeništvu.

- On je slobodan da ode u bilo koje vrijeme kada to odluči i granične snage će to zapravo olakšati - rekla je Andrews u intervjuu za Kanal 9, prenosi BBC.

Đokoviću je u srijedu navečer odbijen ulazak u Australiju nakon brojnih protesta zbog odluke da mu se odobri medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-19 kako bi mogao nastupiti na Australian Openu.

Anadolija