Australci ljuti

Australci su ljutito reagirali na vijest da će tenisač Novak Đoković igrati na Australian Openu, nakon što je izuzet od pravila vakciniranja protiv COVID-a 19.

Svi igrači i osoblje na turniru moraju biti vakcinirani ili imati izuzeće odobreno od strane stručnog neovisnog povjerenstva.

Organizatori su rekli da prvi reket svijeta nije imao poseban tretman.

Međutim, Australci - od kojih neki još ne mogu putovati unutar granica i van države - kritizirali su dužnosnike, političare i samog Đokovića.

Šef Australian Opena Craig Tiley rekao je da se 26 sportaša prijavilo za medicinska izuzeća i da je "šačica" njih dobila odobrenje, na osnovu smjernica koje su odredili savezni regulatori.

"Postupno smo otežali svakome tko se prijavi na sudjelovanje kako bismo osigurali da je to ispravan proces i kako bismo osigurali da se medicinski stručnjaci s tim bave neovisno", rekao je Tiley za Channel 9, 5. siječnja.

Turnir počinje u Melbourneu 17. siječnja, a Đoković je 4. siječnja na Instagramu naveo: "Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja".

O svom statusu vakciniranja nije govorio, ali je prošlog travnja javno rekao: "Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem".

Odluka o Đokovićevom izuzeću vrlo je kontroverzna u Australiji koja prvi put bilježi desetke tisuća slučajeva novozareženih nakon što je imala neka od najstrožih restriktivnih mjera.

Mnogi su ranije optuživali vladu da dopušta bogatima i slavnim da rade što žele dok obični ljudi ostaju odvojeni od bolesnih i starijih.

Australski tenisač Alex de Minaur na konferenciji za novinare je rekao: "Samo mislim da je vrlo zanimljivo [slučaj Đokovićevog izuzeća]. To je sve što ću reći."

Đokovićev britanski kolega Jamie Murray naveo je: "Da sam ja bio u pitanju i pritom nevakciniran, mislim da ne bih dobio izuzeće. Ali bravo za njega što je dobio dozvolu i što će doći u Australiju i natjecati se."