Finale

Ni Fernandez, niti Raducanu nisu bile nositeljice, pa će to biti prvi duel u historiji Open ere dvije nepostavljene igračice.

Britanska tinejdžerka Emma Raducanu postala je prva kvalifikantica koja je stigla do jednog Grand Slam finala pobijedivši Grkinju Mariju Sakkari rezultatom 2:0 (6:1, 6:4) u polufinalu US Opena, javlja Reuters.

Raducanu je obranila sedam break lopti u svoja prva dva servis gema i iskoristila tri dvostruke greške Sakkari na putu do vodstva od 5:0 u prvom setu.

Uz break u drugom setu, Sakkari se borila s pet break lopti u gotovo 10-minutnom sedmom gemu, ali 18-godišnjoj Raducanu se obranila, privela meč kraju i ušla u finale gdje je čeka godinu starija Kanađanka Leylah Fernandez.

Kanadska tenisačica je u prethodno odigranom polufinalu pobijedila bjelorusku predstavnicu Arynu Sabalenku rezultatom 2:1 u setovima (7:6, 4:6, 6:4).

Ni Fernandez, niti Raducanu nisu bile nositeljice, pa će to biti prvi duel u povijesti Open ere dvije nepostavljene igračice. Pred dolazak u New York, Fernandez je bila 73, a Raducanu 150. igračica na WTA listi.

Do finala bez izgubljenog seta

Britanska javnost je s oduševljenjem pratila nastup Raducanu, koja je na turniru u Wimbledonu stigla do četvrtog kola, podsjeća Reuters. Snažnu podršku publike imala je i s tribina Arthur Ashe stadiona, a do finala je stigla bez izgubljenog seta.

„Otkad sam u New Yorku, još od prvog kvalifikacijskog meča, imala sam nevjerojatnu podršku, a vi ste se me ‘natjerali’ da se osjećam kao kod kuće“, poručila je Raducanu publici.

Raducanu sada ima priliku postati prva Britanka koja je osvojila Grand Slam turnir nakon Virginije Wade koja je osvojila Wimbledon 1977. godine.

Prije ženskog finala, koje se igra u subotu, dan ranije su na programu polufinalni mečevi u muškoj konkurenciji u kojima igraju kanadski predstavnik Felix Auger Aliassime i Rus Daniil Medvedev, te prvi igrač svijeta Novak Đoković i njemački tenisač Alexander Zverev.