GLADIJATORSKI OKRŠAJ

Srbijanski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Roland Garrosa nakon što je u antologijskom polufinalu i jednom od najboljih mečeva svih vremena pobijedio aktuelnog branioca naslova Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima (3:6, 6:3, 7:6, 6:2).

Prvi set pripao je Špancu sa prilično lakih 6:3, ali sami početak nije ukazivao na takav rasplet. Đoković je već u prvom gemu imao dvije break lopte, ali nije ih iskoristio, da bi Rafa već u narednom gemu oduzeo servis rivalu i ekspresno je poveo 5:0.

Đoković je do kraja zaigrao nešto bolje, osvojio je tri gema, ali Nadal je ipak bez problema priveo set kraju.

Na startu drugog seta Đoković je napravio break i poveo je sa 2:0, ali Nadal je uzvratio rebreakom i poravnao je na 2:2. Ipak, u 6. gemu srbijanski teniser ponovo je oduzeo servis Špancu i poveo je 4:2.

U naredna dva servis gema Đokovića, Nadal je imao čak pet break lopti koje nije iskoristio pa je prvi teniser svijeta sa 6:3 dobio drugi set i poravnao je rezultat.

Treći set je bio spektakularan. Đoković je u dva navrata imao po break prednosti, pri rezultatu 5:4 servirao je za set, ali Nadal se spasio i poravnao je na 5:5.

Već u narednom gemu srbijanski teniser imao je dvije break prilike, ali i to je Španac spasio. Nadal je u 12. gemu imao set loptu, ali Đoković je potom odigrao maestralan drop-shot koji je bio nedostižan i popularnom Biku sa Mallorce, te je odluka pala u tiebreaku.

Đoković je ipak imao više živaca i koncentracije, te je sa 7:4 stigao do preokreta i vodstva u setovima 2:1.

Nadal je na početku četvrtog seta napravio break i poveo je 2:0, ali ni to nije bilo dovoljno. Čudesni Đoković je uzvratio sa šest uzastopnih gemova, te je sa 6:2 završio posao i nakon gotovo četiri i po sata izborio je plasman u finale.

Đoković će u finalu igrati protiv Grka Stefanosa Tsitsipasa (ATP: 5.) , koji je u sjajnom prvom polufinalnom meču pobijedio njemačkog igrača Alexandera Zvereva (ATP: 6) rezultatom 3:2 u setovima (6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3).

Inače, bio je ovo tek treći poraz Rafaela Nadala na šljaci u Parizu. Prethodno ga je savladao Robin Soderling, a Đokoviću je ovo druga pobjeda protiv Rafe na Roland Garrosu.

Đoković u međusobnim duelima protiv Nadala vodi 30:28, a ukupno će šesti put igrati u finalu Roland Garrosa.