Roland Garros

Nakon povlačenja Naomi Osake sa Roland Garrosa, grend slem u Parizu potresao je novi skandal jer je ruska teniserka Jana Šizikova izvedena s lisicima zbog sumnji za namiještanje meča.

Veliki je ovo udarac za „bijeli sport“. Tokom 2019. godine, više od 20 tenisera kažnjeno je zbog sumnji da su učestvovali u namiještanju mečeva, a iz jeseni 2020. stiže jedan od najvećih skandala.

Kako navodi „Le Parizijen“, Jana Šizikova je uhapšena zbog sumnji da je namješten meč prvog kola dubla na Roland Garrosu 2020.

Naime, obezbeđenje je pokušalo da spriječi hapšenje 26-godišnje Ruskinje, koje se desilo dok je izlazila sa masaže nakon meča i privedena je u Centralnu službu za trke i igre istražne policije, pišu srbijanski mediji.

Istraga protiv nje je pokrenuta u oktobru 2020. nakon serije neobičnih opklada u drugom setu spornog susreta, a posebno u petom gemu koji je izgubila na svoj servis napravivši dvije duple greške.

Jana Šizikova nije veliko ime u tenisu, ali se potrudila da bude u centru javnosti na drugi način. Rođena je u Moskvi 12. novembra 1994. godine i pored jedne WTA titule u dublu ima i tri ITF trofeja u singlu, kao i čak 43 u konkurenciji parova.

Trenutno je tek 765. teniserka u singlu, a najbolji plasman na svjetskoj rang listi imala je u junu 2016. godine kada je zauzimala 336. poziciju.

Više uspjeha, kakvog-takvog, imala je u dublu i osvojila je čak i jednu titulu. To se dogodilo u Lozani 2019. u paru sa Anastasijom Potapovom, nakon čega je bila na 101. mestu u dublu.

Na grend slemovima je takmičenje najčešće završavala već u prvom kolu dubla ili u kvalifikacijama. Od turnira je, prema WTA podacima, zaradila oko 170.000 eura. Šizikova važi za jednu od provokativnijih teniserki.