BIVŠA TENISERKA

Monika Seleš dominirala je u duelima protiv Steffi Graf, posebno u najvećim “utakmicama”, finalima Grand Slam turnira, a onda se dogodio napad nožem navijača njemačke tenisačice od kojeg se nikad nije oporavila. Upravo je o toj temi progovorila danas 47-godišnja bivša prva teniserka svijeta i osvajačica devet Grand Slam naslova.

– Nikad se nisam oporavila od tog šoka, od tog noža. Moja cijela karijera je jednostavno kolapsirala. Morala sam naporno raditi ne bi li pronašla taj unutarnji i vanjski balans. Sve me je to bacilo… – rekla je Monika.

Tog 30. aprila 1993. godine dogodilo se nešto što je šokiralo planetu. U dvoboju s Magdalenom Maleevom, pri vodstvu Seleš od 6:4, 4:3, na teren je istrčao 38-godišnji Nijemac Gunther Parche i zabio Moniki nož u leđa. Brzo je prebačena u bolnicu. Povreda je zacijelila nakon nekoliko sedmica, ali to je ostavilo psiholoških posljedica…

– Najljepši trenuci? Pa kad sam osvojila Roland Garros 1990. godine. Bio je to moj prvi Grand Slam, a imala sam tad 16 godina. Drugi važan trenutak bio je Australian Open 1993. godine. Imala sam tad već veliki pritisak svih oko sebe, sponzora, a ja i dalje još samo tinejdžerka. Tog sam januara 1993. godine pronašla ravnotežu – dodaje Monika koja izdvaja i treći najvažniji trenutak:

– Dvije i po godine poslije tog ranjavanja došao je Australian Open 1996. godine. Bilo je to nešto posebno, moja prva Grand Slam pobjeda nakon tog incidenta u Hamburgu. Bio je to i posljednji turnir na kojem me je gledao moj otac, jer je poslije završio na hemoterapijama… – zaključila je Monika Seleš, prenose SN.