Peterostruki šampion Wimbledona

Atmosfera je strašna, buka je nevjerovatna, pogotovo u trenucima kad se meč lomi

Novak Đoković jučer je u epskom finalu protiv Rogera Federera osvojio svoj peti Wimbledon i 16. Grand Slam u karijeri. Bio je to jedan od najboljih mečeva u istoriji tenisa i dvoboj koji će ostati zapisan u anale sporta općenito.

U pet sati tenisa uživali smo od prve do posljednje minute, a dramatičan kraj meča bila je samo kruna meča o kojem će se dugo pričati.

Roger Federer je bio jako blizu, izgledalo je da je bolji tokom cijelog meča, imao je i dvije meč lopte na svoj servis u petom setu, ali Novak je tvrdoglavo odbijao biti poražen. Pokazao je da je mentalno najjači igrač na svijetu.

Nakon meča novinari su pitali Novaka kako se osjećao kad je 90 posto gledatelja otvoreno navijalo za Švicarca.

‘Jedino što možete u tim trenucima je ignorirati to što se događa oko vas, što čujete. To je vrlo teško, ali nemate drugog izbora. Kad bi oni vikali ”Roger”, ja bih čuo ”Novak”. Znam da zvuči luckasto, ali volim to raditi. Time pokušavam sam sebe uvjeriti da je to ono što viču”, rekao je Novak, pa je dodao:

”Teško je to ignorirati. Atmosfera je strašna, buka je nevjerovatna, pogotovo u trenucima kad se meč lomi. Publika je tad na nogama. Naravno, ako je na vašoj strani većina gledatelja, onda vam to daje motivaciju, snagu i energiju. Kad sve to nemate, onda snagu morate pronaći u sebi. Valjda je to tako.”

Peterostruki šampion Wimbledona otkrio je što je obećao sebi pred početak velikog finala.

“Ono što sam obećao sebi bilo je to da ću ostati smiren na terenu, jer sam znao kakva će atmosfera biti. Naravno, Roger je igrao dobro, ali sam ja već sve te scenarije imao zamišljene u glavi, sve sam vizualizirao.”

Autor: Index.hr