STATISTIKA JE KAO BIKINI...

Tako nešto moguće je samo u tenisu, sportu u kojem je ključ uspjeha dobiti poen kada je najvažnije. A u tom je čini se Novak Đoković najjači na svijetu

Statistika je kao bikini, pokazuje mnogo ali ne otkriva sve. Roger Federer može zaista biti razočaran ishodom dvoboja protiv Novaka Đokovića, s obzirom da je u meču dobio čak 14 poena više od protivnika. Ali, tenis je takav sport da je moguće i u tom slučaju izgubiti.

Pet sati drame na centralnom terenu All England Cluba završilo je trijumfom Novaka Đokovića koji je gotovo bez slavlja pristupio rukovanju sa svojim protivnikom, 37-godišnjim Rogerom Federerom kojeg je pobijedio na zaista nevjerovatan način.

Ne samo što je Đoković spasio dvije meč lopte kod 8:7 i uspio produžiti meč i ući u odlučujući “tie-break” kod 12:12, već je susret završio s izuzetno negativnim omjerom osvojenih poena 204-218.

Ako gledamo osvojene gemove, Federeova premoć još je i tu bila očita jer ih je na kraju imao 36, a Đoković 32, no ni to mu ništa nije pomoglo.

Uz sve to imao je čak 40 winnera više poena, 15 više as servisa, 5 više realiziranih “break” prilika i gotovo 200 više pretrčanih metara u odnosu za protivnika. Uzalud.

Tako nešto moguće je samo u tenisu, sportu u kojem je ključ uspjeha dobiti poen kada je najvažnije. A u tom je čini se Novak Đoković najjači na svijetu.

“Znam da to sve ništa ne znači. Ne osjećam se zbog toga da sam bio bolji na terenu. Ali mislim da mogu biti zadovoljan svojim nastupom”, zaključio je Roger Federer na presici.

Jedina statistička rubrika u kojoj je Đoković bio bolji su neprisiljene greške, imao ih je 10 manje od Federera. I vjerovatno je u toj rubrici sakriven jedan od detalja koji je presudio. Naime, u tri odigrana tie-breaka Federer je imao 11 neprisiljenih grešaka, a Đoković, vjerovali ili ne, niti jednu – nula!

Bio je to njegov treći poraz u finalima Wimbledona od Novaka Đokovića.

Otkada je Roger Federer osvojio svoj prvi Grand Slam u karijeru, a bilo je to davne 2003, otada je odigrano ukupno 65 Grand Slam turnira. Vjerovalo ili ne, čak 53 su osvojila samo tri igrača, Federer, Đoković i Rafel Nadal.