Višestruki amaterski bokserski prvak Kosova

Prizrenac Mahmud Gorda, 26-godišnji višestruki amaterski bokserski prvak Kosova, otisnuo se u profesionalne vode. Njegov prvi profesionalni meč je 13. aprila protiv Francuza Antoina Debusqueta.

Desetostruki prvak Kosova boksom se bavi od 2001. godine a 2005. je bio i najbolji sportista Kosova. U karijeri ima 117 borbi, od kojih 98 pobjeda i 19 poraza. Na Kosovu nije izgubio nijedan meč. Učestvovao je na mnogim turnirima širom Evrope gdje je osvajao nagrade za najboljeg boksera ili najboljeg tehničara.
Od prošle godine je u Francuskoj gdje je potpisao ugovor sa francuskom profesionalnom federacijom i već ima ugovorenih pet mečeva. Prvi je već 13. aprila kada će za protivnika imati Antoina Debusqueta. Već 9 mjeseci trenira u bokserskom klubu Guebwiller u istoimenom gradu.

"U boksu sam od 2001. godine, prošao sam sve faze, nema za mene nikave tajne i ništa mi nije nepoznatao. Odlučio sam se okušati u poluvelter kategoriji. Nadam se da ću imati uspjeha kao što sam imao u amaterskom boksu", kaže za naš portal Mahmut Gorda. 

On napominje da su za njegov uspjeh veoma zaslužni treneri Bashkim Kabashi i Avdi Karamani, a riječi hvale ima i za sekretara i predsjednika njegovog bivšeg bokserskog kluba iz Prizrena, Bajrama Bashu i Syl Morinu.

Kao i svakom Prizrencu i njemu najviše nedostaje njegov grad i nada se da će 13. aprila imati podršku svojih Prizrenaca kao i svih Kosovara.

Portal info-ks.net mu želi uspješan početak profesionalne karijere.