ISPISANA HISTORIJA

U norveškom Lillehammeru je proteklog vikenda ispisana historija sporta na Kosovu, pošto je ova zemlja dobila prvog takmičara u skijaškim skokovima.

Tačnije, radi se o takmičarki Sophie Sorschag koja se vratila nastupima u ovom olimpijskom sportu, no ovaj put pod kosovskom, a ne austrijskom zastavom što je bio slučaj ranijih godina.

Iza Sorschag je dvogodišnja pauza zbog povrede, a sada je nastupila u Svjetskom kupu - najvećem nivou takmičenja u skijaškim skokovima.

U subotu je na maloj skakaonici Sorschag bila 33. u konačnom poretku, dok se na velikoj skakaonici u nedjelju nije uspjela plasirati u finale. Ranije je Sorschag, pod zastavom Austrije, upisala devet pobjeda na takmičenjima Svjetskog kupa u skijaškim skokovima.

Rođenoj Austrijanki će zasigurno biti potrebno vrijeme da se vrati u idealnu formu, a s Kosova su izrazili očekivanja da će im Sorschag u budućnosti donositi medalje, kao i zadovoljstvo jer rijetke zemlje na svijetu imaju predstavnike u ovom sportu.

Sorschag je kosovsko državljanstvo dobila u aprilu ove godine, a tada je predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova Ismet Krasniqi izjavio da je fokus na Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Cortini (Italija) 2026. godine, gdje ciljaju medalju.

Istakao je tom prilikom Krasniqi i da će Vlada Kosova ubuduće ulagati u zimsku infrastrukturu.