MINISTAR SPORTA POTVRDIO

Ministar sporta Ukrajine Vadim Hutsait tvrdi da je ruska agresija odnijela živote 262 ukrajinska sportaša te da je do sada uništena 363 sportska objekta, objavio je Reuters.

Ova svjetska novinska agencija nije mogla neovisno potvrditi broj poginulih u ratu u Ukrajini, no pozivaju se i referiraju na inforamcije koje je rekao ukrajinski ministar sporta, a također nisu mogli ni potvrditi broj uništenih sportskih objekata, pa je ipak sve zasnovano na informacijama koje plasiraju Ukrajinci.

Nakon ruske invazije koja je počela na Ukrajinu u februaru 2022. godine, brojni ukrajinski sportaši su uzeli oružje u ruke i kao dobrovoljci se prijavili da brane svoju zemlju, no mnogi od njih su nažalost izgubili život i ta brojka trenutno iznosi 262 preminula sportaša.

On je, tokom sastanka sa predsjednikom Međunarodne federacije gimnastike, rekao da nijedan sportaš iz Rusije ne bi trebao nastupati na Olimpijskim igrama 2024. godine ili na bilo kojem drugom takmičenju.

"Svi oni podržavaju ovaj rat i posjećuju događaje koji se održavaju u znak podrške ovom ratu", rekao je Hutsait, a sve je preneseno na stranici predsjednika Zelenskog.

Podsjećamo, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno preporučio povratak ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja, ali pod neutralnom zastavom, no još uvijek nema nikakve odluke o njihovom nastupu na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Iz Ukrajine su, kao odgovor na to, rekli da sportisti iz ove države neće imati pravo učešća u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine, ukoliko se budu morali takmičiti protiv Rusa.