Obrazloženjenje!?

Evropska karate federacija ukazuje da je Kosovo odustalo od učešća na Evropskom prvenstvu za mlade koje je održano prošle nedjelje u Larnaki na Kipru i ne smatra da je bilo diskriminacije reprezentativke Kosova, iako joj nije bilo dozvoljeno da se pojavi sa zastavom Kosova na Evropskom prvenstvu.

Umjesto zastave Kosova, u sali je postavljena bijela zastava sa natpisom „Kosovski karate savez“, prenosi Koha.

Isto tako, prema navodima Kosovskog karate saveza, kiparske vlasti su odlučile da se u slučaju pobjede kosovskih karatista ne pušta himna Kosova, niti podiže zastava.

"U takvim diskriminatornim uslovima odlučeno je da se ne učestvuje na Evropskom, iako je tim od skoro 50 ljudi otputovao u Larnaku", navodi Savez.

Predsjednik Svjetske karate federacije Antonio Espinos, rekao je da je Karate savez Kosova ranije znao za pitanje zastave, prije puta na Kipar.

"Po uputstvima Vlade Kipra, koja ne priznaje Kosovo kao državu, kosovskoj delegaciji je dozvoljeno da se takmiči pod zastavom Kosovskog karate saveza. Kosovski savez je o ovom pitanju obavješten prije puta na Kipar“, naglasio je Espinos.

Kako je dodao, predstavnici kosovskog saveza su, po dolasku na Kipar, odlučili da ne učestvuju na takmičenju.

Iz Kosovskog karate saveza su istakli da su nakon dolaska na Kipar shvatili da neće moći ravnopravno da se takmiče sa ostalim takmičarima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore