Francuzi kapitulirali!

Spuštena je zavjesa na Svjetsko rukometno prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj, a nakon posljednjeg zvuka sirene slavili su Danci.

Rukometna reprezentacija Danske savladala je Francusku sa 34:29 i ispisala nove stranice historije ovog sporta. Skandinavci su postali prvi reprezentacija u historiji koja je tri puta uzastopno osvojila titulu svjetskog prvenstva!

Hansen, Pytlick, Gidsel, Lauge i društvo demonstrirali su moć i još jednom potvrdili da im nema ravnih na planeti.

Danci su bolje otvorili meč i poveli su sa 3:0, a Francuzi su prvi gol postigli nakon četiri minute i 53 sekunde igre. Prije toga Landin je odbranio dva napada Trikolorima i nagovijestio da će ovo biti njegova noć.

U sedmoj minuti bilo je 6:2 za Skandinavce, a protivnički selektor bio je primor zvati minutu odmora.

U 16. minuti Danci su imali pet golova prednosti (12:7) i činilo se da će finale biti jednosmjerna ulica. No Francuzi se nisu predavali, rudarski su se borili da smanje zaostatak, a na odmor su otišli sa minus jedan (16:15).

Već u prvom napadu stigli su do izjednačenja. Ipak, nedugo poslije toga Danska je otišla na tri gola prednosti (20:17), a većim dijelom drugog dijela imali su gol ili sva prednosti.

Meč je prelomljen u 49. minuti kada je Mensah Larsen pogodio za novih plus tri (27:24), da bi tri minute kasnije imali i četiri gola prednosti (30:26).

A kada je Landin u 58. minuti odbranio sedmerac Richardsonu pri rezultatu 32:29, sve je bilo jasno.

Do kraja meča nije bilo vremena za preokret i počelo je veliko slavlje Danaca u Stockholmu.

Faktor