PRODAJA IDE DOBRO

Njemački proizvođač sportske obuće i odjeće Adidas ostao je na samo tri od sedam sponzorisanih ekipa na Svjetskom nogometnom prvenstvu, no kompanija ostaje pri svojim prognozama prodaje za vrijeme turnira, rekao je Adidasov glasnogovornik nakon ispadanja Njemačke.

Kompanija i dalje očekuje prodaju od oko 400 miliona eura povezanu sa Svjetskim prvenstvom. U Adidasu kažu da im je prodaja trenutno veća od one na svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Njemačka maloprodajna udruga HDE manje je optimistična.

“Iskustvo pokazuje da interes navijača za odjeću i druge artikle povezane sa svjetskim prvenstvom, brzo opada bez njemačke reprezentacije”, rekao je glasnogovornik HDE-a Stefan Hertel.

Njemačka koja je četverostruki svjetski prvak, ispala je sa Svjetskog prvenstva uprkos pobjedi nad Kostarikom u posljednjoj utakmici grupe E. To je drugo uzastopno njemačko ispadanje u grupnoj fazi takmičenja, nakon što je na isti način okončala nastup 2018. godine u Rusiji.

Nogometni dresovi njemačke reprezentacije, koja je eliminisana nakon što su Japan i Španjija prošli u nokaut fazu, prodaju se uz 50 posto popusta na Adidasovoj internetskoj trgovini.

Adidas, jedan od sedam FIFA-inih globalnih partnera, i dalje će biti zastupljen na turniru jer njegovu opremu nose Španija, Argentina i Japan.