SAVRŠENA IDEJA

Zajednička fotografija Lionela Messija i Cristiana Ronalda dan prije početka Svjetskog prvenstva privukla je mnogo pažnje, a šahovski velikani primijetili su vrlo zanimljiv detalj sa pozicijom figura na toj fotografiji.

Reklamna kompanija francuskog modnog brenda Louis Vuitton donijela nam je, kako su je mnogi već nazvali, nogometnu fotografiju stoljeća. LV brend je prvi koji je okupio na istoj fotografiji dvojicu najboljih nogometaša posljednjih decenija i velike rivale.

Na fotografiji, koju je napravila svjetski poznata fotografkinja Annie Leibovitz, Messi i Ronaldo igraju šah i razmišljaju o potezu kojeg će povući u narednom trenutku.

Ono što je mnogima promaklo, jeste da pozicija šahovskih figura na fotografiji krije vrlo zanimljivu priču, što je potvrda da su prilikom kreiranja reklame mislili na sve, pa i one najsitnije, a opet savršene detalje.

Šahovski majstori otkrili su da pozicija figura oponaša pravi meč, čuveni okršaj dvije velike legende Magnusa Carlsena i Hikarua Nakamure iz 2017. godine.

Zanimljivo je pitanje zašto su kreatori reklame izabrali ovaj meč. Razlog je to što rivalstvo Messija i Ronalda neodoljivo podsjeća na ono Carlsena i Nakamure.

Velemajstor Magnus Carlsen često se navodi kao šahovski Mozart, po mnogima najveći šahist svih vremena i igrač koji je pet puta zaredom bio svjetski prvak. S druge strane, Hikaru Nakamura je njegov najveći rival, najbolji šahovski streamer današnjice, svjetski prvak u Fischer šahu i jedini koji uz Carlsena drži vrh nekog od zvaničnih rankinga je upravo Nakamura (Blitz ranking s ocjenom 2.909).

Razlog ovakve postavke u fotografiji je remi. Odabir šahovske pozicije, koja se dogodila u čuvenom remiju Carlsena i Nakamure iz 2017. godine, je to što je završeno remijem, odnosno aludira se na to da su i Messi i Ronaldo najveći svih vremena na svoj način.

Pozicija šahovskih figura želi nam poručiti da su i Ronaldo i Messi "GOAT-ovi" na svoj način te fotografija pokazuje uzaludnost takvih rasprava.

Zanimljivo, i Carlsen i Nakamura oglasili su se na društvenim mrežama i prokomentarisali sada već kultnu fotografiju.

"Pitao sam se zašto mi je ova šahovska pozicija izgledala poznato", napisao je Nakamura na Twitteru.

S druge strane, Carlsen se našalio i poručio da je rivalstvo Messija i Ronalda drugo najveće na svijetu.

"Drugo najveće rivalstvo našeg vremena", istakao je Carlsen aludirajući na svoje rivalstvo s Nakamurom.