ANASTASIA DAVIDOVA

Više stranih medijskih izvora javlja da je glavna tajnica Ruskog olimpijskog odbora i višestruka osvajačica olimpijskih medalja u sinhroniziranom plivanju, 39-godišnja Anastasia Davidova, napustila Rusiju te da se nema namjeru vraćati u domovinu. Sama Davidova još uvijek se nije oglasila o svojoj trenutnoj lokaciji i namjerama.

Radi se o jednoj od najuspješnijih olimpijskih sportašica svih vremena. Ukupno je osvojila pet medalja, uključujući zlata u Atini, Pekingu i u Londonu, gdje je bila odabrana i kao nositeljica ruske zastave na ceremoniji otvaranja. Vladimir Putin izuzetno je cijenio Davidovu.

O tome svjedoči činjenica da ju je prošle godine odlikovao, a snimljeni su i kako zajedno obilaze olimpijski centar za sinhronizirano plivanje u Moskvi, kompleks koji je nakon izgradnje dobio njeno ime. Najuspješniji ruski sportaši često su u vrlo dobrim odnosima s režimom, a među njima nije moguće pronaći značajni broj opozicionara.

Ako se pokaže da je Davidova zaista emigrirala iz političkih razloga, to će predstavljati simbolički udarac za Putinovu vlast. Podsjetimo, trenutno je u Rusiji na snazi djelomična mobilizacija koja bi mogla zahvatiti stotine tisuća građana, ali još nije poznato je li to povezano s odlaskom uspješne olimpijke.