FORMULA 1

Kalendar Formule 1 sljedeće sezone imat će rekordne 24 utrke, a na popisu domaćina našao se i Monte Carlo, iako je postojala bojazan da bi legendarno prizorište moglo biti izbačeno. Međunarodna automobilistička federacija (FIA) u utorak je odobrila kalendar za 2023., u kojem se prvi put pojavljuje noćna utrka u Las Vegasu, kao pretposljednja postaja, ujedno i treće takmičenje na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Bahrein će 5. marta biti domaćin prve utrke u sezoni, a posljednja će biti održana 26. novembra u Abu Dhabiju. Velika nagrada Monaka na rasporedu je 28. maja, kao osma utrka u sezoni, a smještena je u sredinu trotjednog evropskog niza, između takmičenja u Imoli i Barceloni.

“Činjenica da se u kalendaru Svjetskog prvenstva formule 1 za 2023. nalaze 24 utrke dokaz je širenja i utjecajnosti sporta na globalnom nivou”, izjavio je predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem.

U kalendar se vraća i Katar kojeg nema na ovogodišnjem popisu zemalja zbog domaćinstva Svjetskog prvenstva u nogometu. Velika nagrada Katara na rasporedu je 8. oktobra 2023.

U novom kalendaru je ostala Velika nagrada Kine u Šangaju, uprkos bojazni da bi ponovno mogla biti odgođena zbog protuepidemijskih mjera, ali utrku je izgubila Francuska, kao što je već bilo najavljeno.

Kalendar SP-a formule 1 za 2023.

5. marta – VN Bahreina

19. marta – VN Saudijske Arabije (Jeddah)

2. aprila -VN Australije (Melbourne)

16. aprila – VN Kine (Šangaj)

30. aprila – VN Azerbajdžana (Baku)

7. maja – VN Miamija