Sud odlučio

Supruga Kobea Bryanta Vanessa dobila je 16 miliona dolara odštete zbog pretrpljene emocionalne boli nakon objavljivanja fotografija s mjesta helikopterske nesreće 2020. godine u kojoj su poginuli njen suprug i kćerka Gianna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Savezna porota je utvrdila da su šerif i vatrogasci okruga Los Angeles odgovorni za dijeljenje grafičkih fotografija helikopterske nesreće u kojoj su poginuli NBA zvijezda, njegova kćerka i još sedam osoba.

Bryant je tokom 11-dnevnog suđenja rekla da su joj fotografije donijele emocionalni bol jer se bojala da bi mogle izaći u javnost. Fotografije nisu podijeljene na društvenim mrežama, ali su ih vidjeli zaposlenici šerifa okruga Los Angelesa i vatrogasne službe.

- Svaki dan živim u strahu da ću biti na društvenim mrežama i da će se one pojaviti. Živim u strahu da će moje kćerke biti na društvenim mrežama i da će se slike pojaviti. Ne želim nikada da vidim ove fotografije. Želim da pamtim svog muža i kćerku onakvima kakvi su bili - rekla je Vanesa Bryant.

Advokat J. Mira Hashmall, koji je predstavljao okrug Los Angelesa, rekao je tokom suđenja da se fotografije nikada nisu pojavile u javnosti, i da ih tužitelji nikada nisu ni vidjeli.

Međutim, nakon pet sati vijećanja, devet porotnika jednoglasno se složilo s da fotografije posmrtnih ostataka Kobea Bryanta i njihove kćerke narušavaju privatnost njegove supruge.

Savezna porota je rekla da okrug mora platiti Vanessi Bryant 16 miliona dolara za emocionalni bol.

Chrisu Chesteru čiji su supruga i kćerka također poginuli u nesreći sud je dodijelio 15 miliona dolara odštete.

Kobe Bryant, koji se smatra jednim od najvećih košarkaša ikada, putovao je sa kćerkom Giannom i još sedam osoba na košarkašku utakmicu kada se helikopter u kojem su bili srušio nedaleko od Calabasas u Californiji, 48 kilometara od Los Angelesa.

Anadolija