PRODAJE OBA PRSTENA

Slava Medvedenko, bivši ukrajinski košarkaš koji je osvojio dva NBA prstena (2001. i 2002.) sa Shaquilleom O'Nealom i Los Angeles Lakersima Kobea Bryanta, uzeo je oružje kako bi branio svoju zemlju Ukrajinu od ruske invazije.

Medvedenko je odigrao svoju posljednju NBA utakmicu prije 15 godina, ali sada se suočava s sasvim drugačijim izazovom jer se pridružio ukrajinskim teritorijalnim snagama bez prethodne vojne obuke.

Čedrdesettrogodišnjak je tokom intervjua fotografisan s kalašnjikovim u rukama, kojim štiti svoju porodicu i susjede.

Odigrao je šest sezona za Lakerse, postižući u prosjeku 5,4 poena i 2,9 skokova u 249 utakmica, a dao je intervju za The Athletic u kojem je objasnio svoju svakodnevnu borbu da zaštiti porodicu i preživi invaziju ruske vojske.

Bivši igrač Lakersa i Atlanta Hawksa priča da se borbe u Kijevu pojačavaju noću, te da je jedne večeri vidio 20 projektila koje su ispalile ruske trupe u pokušaju da unište ukrajinski radarski sistem.

"Možete li zamisliti, sjedite na kontrolnoj tački i vidite veliku raketu kako vam leti iznad glave", rekao je Medvedenko The Athleticu.

"Kada ste u toj situaciji... nemate vremena za paniku. Osjećam da moram biti u Ukrajini i pomoći svojoj zemlji, svojoj naciji. Moramo biti jaki."

Medvedenko svoje napore usmjerava na pomoć onima koji su pogođeni ruskim napadima, patroliranjem u susjedstvu i u potrazi za diverzantima, kao i pomaganjem u formiranju humanitarne fondacije s ciljem pomoći ukrajinskoj djeci i donošenja hrane u područja zahvaćena ratom.

"Patroliram gradom, dok moja supruga radi u komunikacijskom centru", objasnio je Medvedenko.

Bivši ukrajinski košarkaš najavio je i prodaju oba šampionska prstena kako bi novac usmjerio za pomoć svojoj državi.