Tri krivična djela

Fudbaler West Hama Kurt Zouma optužen je za tri krivična djela prema Zakonu o dobrobiti životinja nakon što je povrijedio svoju mačku.

Optužbe se odnose na video koji se pojavio još u februaru, na kojem se vidi kako 27-godišnjak udara nogama i šamara jednu od svojih mačaka. Kurtov brat Yoan također je optužen a obojica se moraju pojaviti na sudu u utorak na prvom ročištu.

Navodno je fudbaler bio bijesan jer mu je mačka napravila nered u kući, a iz redova West Hama su tada izdali saopćenje u kojem su osudili postupak svog igrača, te ni na koji način ne odobravaju okrutnost prema životinjama. Također su ga kaznili sa 250 hiljada funti.

U Engleskoj možete da dobijete i zatvorsku kaznu zbog brutalnosti prema životinjama, pa tako za zlostavljanje mačaka prijeti zatvor od šest meseci do pet godina, uz naravno neograničenu novčanu kaznu.

RSPCA, engleska organizacija koja se bori protiv nasilja nad životinjama, oduzela mu je obje mačke prema kojima je bio nasilan. Francuski reprezentativac ostao je i bez brojnih sponzora, uključujući i Adidas.

Faktor