ALLYSON FELIX

Jedna od najuspješnijih atletičarki u historiji najavila je odlazak u penziju. Riječ je o Allyson Felix, atletičarki s najviše zlata sa olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, ima sedam olimpijskih naslova i čak 13 svjetskih.

“Atletici sam dala sve što sam imala i po prvi put nisam sigurna da još imam što dati. Ako me vidite na stazi ove godine, nadam se da ću s vama podijeliti trenutak, uspomenu i svoju zahvalnost”, objavila je na svom Instagramu specijalistkinja za 200 i 400 metara.

Najodlikovanija američka atletska olimpijka osvojila je bronzu na 400 metara i zlato u štafeti 4×400 metara na svojim petim Igrama u Tokiju prošle godine, nakon što je već potvrdila da će joj to biti posljednje Igre.

Već s 18 godina, Allyson Felix osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni. Godinu kasnije bila je najmlađa atletičarka s medaljom koja se takmičila na Svjetskom prvenstvu u atletici, a 2007. postala je druga atletičarka koja je osvojila čak tri zlatne medalje na jednom Svjetskom prvenstvu.

Nakon Svjetskog prvenstva u Londonu se povukla. I suočila s velikim problemom. Nike, s kojim je do 2017. godine imala ugovor, želio ju je “kazniti” smanjivanjem finansijskog dijela ugovora za 70 posto ako u mjesecima nakon poroda ne bude imala najbolje rezultate. Takav potez sportskog maga šokirao je mnoge sportaše i sportašice pa je na kraju Nike promijenio uvjete poslovanja s atletičarkama.

Allyson je tada prekinula saradnju s Nikeom i postala prva plaćena ambasadorica brenda Athleta. Godinu dana kasnije Allyson je dijagnosticirana preeklampsija zbog koje je u novembru 2018. podvrgnuta hitnom carskom rezu te kćer rodila prerano, u 32. sedmici trudnoće.

Autor: Bljesak