PREKO ŽIDOVSKE ZAJEDNICE

Roman Abramovič pokušava poosredovati u miru između Rusije i Ukrajine, tvrdi glasnogovornik vlasnika Chelseaja, a njegove napore veoma cijene i Ukrajnici.

Ruski milijarder predao je u subotu "upravljanje i brigu" nad Chelseajem povjerenicima klupske humanitarne fondacije, u potezu koji je imao za cilj zaštititi klub sa Stamford Bridgea.

Ali sada 55-godišnjak pokušava pomoći da se zaustavi ruska invazija na Ukrajinu.

"Mogu potvrditi da je ukrajinska strana kontaktirala Romana Abramoviča za podršku u postizanju mirnog rješenja i da od tada pokušava pomoći", rekao je Abramovičev glasnogovornik novinskoj agenciji PA.

"S obzirom na to o čemu je riječ, molimo vas za razumijevanje zašto nismo komentirali ni situaciju kao takvu, ni njegovu uključenost. Hvala vam", dodao je.

Ukrajinski filmski režiser i producent Aleksandar Rodnjanski također je potvrdio Abramovičevu angažovanost insistirajući da je vlasnik Chelseaja jedina osoba koja se odazvala pozivima za pomoć.

Rodnjanski tvrdi da su predstavnici ukrajinske vlade izrazili zahvalnost za Abramovičeve pokušaje pomoći.

"Mogu potvrditi da je ukrajinska strana pokušavala pronaći nekoga u Rusiji ko bi im bio spreman pomoći u pronalaženju mirnog rješenja. Povezani su s Romanom Abramovičem preko židovske zajednice i obratili su mu se za pomoć. Roman od tada pokušava mobilizirati dužnosnike za mirno rješenje. Iako je utjecaj Romana Abramoviča ograničen, on je jedini koji je odgovorio i preuzeo na sebe da pokuša uraditi nešto. Hoće li to imati utjecaja ili ne, ne znam, ali sam u kontaktu s osobljem Zelenskog i znam da su zahvalni na njegovom istinskom trudu", rekao je Rodnjanski.

Abramovič je kupio Chelsea 2003. i pomogao je Plavcima da postanu jedan od najuspješnijih evropskih klubova. Chelsea je osvojio 19 trofeja otkako je Abramovič preuzeo kontrolu nad klubom iz zapadnog Londona.