Poznati glumac

Olimpijsku baklju tokom drugog dana puta ka Pekingu stazom na Kineskomg gradu jutros su, između ostalih, nosili poznati glumac Jackie Chan i olimpijski pobjednici u stonom tenisu Ma Long i Wu Jingyu.

Staza kojom prolazi baklja čijim će paljenjem plamena početi Zimske olimpijske igre u Pekingu mnogo je manja zbog pandemije nego što je to bilo 2008. godine za Ljetnje olimpijske igre u kineskoj prijestonici.

Osvajač zlatne medalje u stonom tenisu Ma Long i dvostruki olimpijski šampion u tekvondou Wu Jingyu bili su među onima koji su baklju nosili duž dijela Kineskog zida pod nazivom Badaling, gdje je temperatura jutros bila minus 11 stepeni Celzijusa.

Jackie Chan (67) je u kineskim medijima predstavljen po svom imenu Chen Gangsheng.

“Probudio sam se oko 4.00 sata, veoma sretan. Ovo su mi četvrte Olimpijske igre. Veoma je hladno”, rekao je Jackie Chan nakon što je pronio baklju duž čuvenog zida.

Badaling je dio Kineskog zida koji najčešće posjećuju turisti i proteže se 70 kilometara sjeverozapadno od centra Pekinga u oblasti Janking.

Kasnije tokom dana, baklja će otići u Zhangjiakou u susjednoj provinciji Hebei, gdje se, također, održavaju takmičenja. Prenos baklje završava se sutra paljenjem olimpijskog plamena na stadionu u Pekingu.

Autor: Srna