Fayik Abdi

Zastava Saudijske Arabije uskoro će se prvi put u historiji vijoriti na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Saudijske boje u Pekingu branit će 25-godišnji alpski skijaš Fayik Abdi koji se kvalificirao za takmičenje u veleslalomu.

“Bio sam presretan kada sam dobio poruku svoje federacije. Moram spustiti glavu i usredotočiti se na ono što trebam nastaviti raditi, a to je trenirati, ostati prizemljen i skroman”, kazao je Abdi za Arab News dodavši kako je počašćen što će predstavljati Saudijsku Arabiju u Pekingu, prenosi Hina.

Na skije je prvi put stao s četiri godine, a tokom svog skijaškog putovanja, Abdi je trenirao u mnogim zemljama uključujući Austriju, Francusku, Italiju, Švicarsku, Švedsku i Crnu Goru. Od 2016. do 2020. studirao je kazneno pravo na Sveučilištu Utah u Salt Lake Cityju gdje je i trenirao.

U decembru 2021. učestvovao je na svojoj prvoj utrci u švedskom Kabdalisu, gdje je nastupio na još dvije utrke. Potom je nastupio u Crnoj Gori.

“Odabrao sam alpsko skijanje jer volim brzo skijati, to je izuzetno tehnički sport. Kada ga ljudi gledaju, ne shvaćaju koliko je to tehnički zahtjevno”, dodao je.