DANA WHITE

Prošlog vikenda UFC-ova teška kategorija nije dobila novog prvaka, kako su najavljivale kladionice diljem svijeta. Francis Ngannou slavio je protiv izazivača Ciryla Ganea te tako dokazao da je još uvijek broj 1.

To izgleda baš i nije bilo u planu UFC-a i njenog predsjednika Dane Whitea, koji je trenutno u ratu s Ngannouom zbog novog ugovora. Poznato je da Kamerunac traži bolje uslove, ne samo za sebe već i sve borce, a za sebe traži i klauzulu po kojoj se smije boriti izvan UFC-a, na primjer, u boksu, gdje borci dobiju najveći dio finansijskog kolača.

UFC-ov Mick Maynard je nakon pobjede Ngannoua stavio prvaku pojas oko struka, nešto što isključivo radi Dana White. Logično je bilo zaključiti kako White nije Kameruncu htio priuštiti tu zadovoljstvo i većina je uvjerena kako bahati gazda organizacije namjerno nije došao u oktogon.

White je pak sve koje tako misle prozvao idiotima.

“Nisam bio u dvorani na glavnoj borbi. Otišao sam odmah nakon sunaslovne borbe jer sam morao riješiti neke stvari u backstageu. Za sve koji misle da sam htio pokazati bilo kakvo nepoštovanje prema Ngannou, vi, idioti, pa bio sam s njim cijelu sedmicu, rukovali smo se i sve”, poručio je Dana.

Da stvar bude zanimljivija, Ngannou je nakon borbe otkrio kako je njegovu agentu nekoliko sati prije borbe stigla prijetnja sudskom tužbom od organizacije čiji je prvak.

Nije bilo puno slučajeva u kojima White nije stavio pojas UFC prvacima.

“Kad su se borili Bisping i Rockhold, isto sam nešto rješavao pozadi, pa sam u majici dojurio staviti Bispingu pojas. Ovaj put to nisam stigao”, pravda se White.

“Samo jednom sam otišao usred borbe i poslije to objasnio na konferenciji. Bilo je to u Abu Dhabiju na meču Andersona Silve i Damiana Maye. Evo vam odgovor na pitanje kada to nisam prvaku stavio pojas”, odgovorio je.

A Ngannou mu je dodatno spustio na Instagramu.

“Bila je čast primiti pojas od Micka Maynarda. Nije mogla biti bolja osoba. Volim tog tipa”, poručio je Francis.

Dodajmo i kako će Ngannou na operaciju koljena, zbog čega ga sigurno u akciji nećemo vidjeti do samog kraja 2022. godine, a možda uopće više ove godine.