♡

Iranska sportistkinja Zohreh Koudaei je postala žrtva ružnih komentara i napada iz svijeta sporta koji su zbog njenog umijeća na utakmici počeli da preispituju da li je muškarac.

Zoreh je nov dokaz o tome da se ženama uspjeh i dalje često ne prašta i da se one procjenjuju po fizičkom izgledu.

Fudbalerka iranske ženske reprezentacije je morala da demantuje da je muškarac poslije optužbi Jordana.

Naime, ta zemlja je pozvala Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) da sprovede zvaničnu istragu protiv golmanke Zohreh Koudaei kako bi se utvrdio njen pol, navodi Indija times.

Ozbiljne optužbe stigle su nakon što je Iran pobijedio Jordan u izvođenju penala u svojoj kvalifikacionoj utakmici za Kup Azije 2022. u septembru.

Iran je na kraju pobijedio rezultatom 4:2, a Koudaei je postala heroina zahvaljujući dvije briljantne odbrane.

Sada ova 32-godišnja žena insistira na tome da Jordan nema nikakve osnove za sramne optužbe.

Kako prenosi turski list Hurriyet, rekla je: “Ja sam žena. Ovo je maltretiranje od strane Jordana. Tužiću jordanski fudbalski savez.”

Predsjednik jordanskog fudbalskog saveza princ Ali Bin Husein je podnio je zahtjev za potvrđivanjem pola Zoreh u septembru mjesecu.

Al-Husein je naveo bizarnu stvar – da iako dokaz o polu nije obavezan, postoji klauzula koja državama omogućava da traže da se provjeri pol sportsta i sportistkinja.

Optužbe na račun fudbalerke su dospjeli u medije obje zemlje, a uglavnom ljudi sugerišu da Al Husein traži ovako sraman dokaz samo jer je njegov tim izgubio.

Iranska selektorka ženske reprezentacije je rekla da je njihov medicinski tim “detaljno pregledao sve i hormonski status sportistkinja da bi se izbjegli svi potencijani problemi”.

“Predat ćemo bilo koju dokumentaciju koju Azijska fudbalska konfederacija želi, ne želimo da gubimo vrijeme. Ove optužbe su samo izgovor da ne prihvate poraz koji im je zadala iranska ženska reprezentacija”, rekla je Marijam Irandust.

Brojni korisnici društvenih medija u Iranu pružili su podršku Koudaei.

Nakon toga je i gradska uprava u Teheranu istakla njene postere na mnogim trgovima širom grada, što je naišlo i na odobravanje javnosti.