Ljetnje igre

Rusija je ponovila svoju namjeru da se kandidira za Ljetne olimpijske igre 2036. i spremna je pronaći odgovarajući grad za Igre.

- Moramo se kandidirati za 2036., cijela zemlja mora imenovati dostojnog kandidata - rekao je potpredsjednik Vlade Dmitrij Černišenko u utorak u Moskvi.

Ruski olimpijski odbor i ministarstvo sporta trebaju odabrati najprikladniji grad - među potencijalnim kandidatima već su spomenuti St Petersburg i Kazan, javlja dpa.

Rusija je bila domaćin Olimpijskih igara 1980. u Moskvi i Zimskih igara 2014. u Sočiju.

Ruskima trenutno nije dopušteno da budu domaćini velikih takmičenja niti se kao nacija mogu takmičiti sa svojim simbolima na velikim događajima, uključujući nadolazeće Zimske igre u Pekingu, zbog sankcija u vezi s doping praksama.

Naredne ljetne Igre su 2024. u Parizu, 2028. u Los Angelesu i 2032. u Brisbaneu.

Druga država koja bi se prijavila za Igre 2036. je Njemačka s glavnim gradom Berlinom u pokušaju da pokažu da se zemlja promijenila 100 godina nakon Igara 1936.

Černišenko je rekao da, koliko mu je poznato, Međunarodni olimpijski odbor tek treba započeti proces podnošenja ponuda. U prošlosti su gradovi birani sedam godina unaprijed, ali se cijeli proces sada promijenio.

Fena