Zbog dopinga

Norvežanka Tora Berger i Finkinja Kaisa Makarainen podijelile su titulu pobjednica Svjetskog kupa u biatlonu za sezonu 2013/14, objavila je Međunarodna biatlonska federacija (IBU).

Vijest je stigla nakon odluke Međunarodnog suda za sport (CAS) u Lozani u vezi sa Olgom Zajcevom. Ruskinja je retroaktivno diskvalifikovana s devet utrka zbog dopinga.

Zbog potvrde CAS-a i retroaktivne diskvalifikacije Zajceve, IBU je izračunao novo bodovanje u poretku Svjetskog kupa.

Prema novoj računici, Berger ima četiri boda prednosti u odnosu na Makarainen. Prvobitno je Finkinja imala pet poena prednosti, pa je IBU odlučio da njih dvije podijele titulu.

- Budući da je nemoguće ponoviti okolnosti sezone u kojoj su se obe biatlonke takmičile, jednoglasno smo odlučili da objema takmičarima dodijelimo velike kristalne globuse. Time smo pronašli i pošteno rješenje i osigurali da čisti sportisti neće biti kažnjeni za doping greške drugih - saopćeno je iz IBU.

Berger i Makarainen će dobiti globuse u jednoj od narednih utrka Svjetskog kupa. Norvežanka će dobiti dodatnu novčanu nagradu za bodovnu pobjedu u ukupnom poretku kupa, prenosi STA.

FENA