:)

Legendarni brazilski napadač, Ronaldo Luis Nazario de Lima, (45) kupio je Cruzeiro, klub u kojem je započeo karijeru, poručivši navijačima kako nije "superheroj".

Ronaldu je ovo drugi klub čiji je većinski vlasnik, a prije toga kupio je španskog drugoligaša Valladoida.

Cruzeiro je jedan od najvećih brazilskih klubova koji je dva puta bio pobjednik Copa Libertadores (1976, 1997), međutim posljednje dvije godine je zapeo u drugoj ligi, a čeka ga i treća sezona u brazilskoj Serie B.

Klub je u duboko u dugovima, a Ronaldo je zamolio obožavatelje da budu strpljivi.

"Vrijeme je za povratak", napisao je na Instagramu.

"Moj je red da pokušam otvoriti vrata ekipe. Ne kao heroj. Ne sa supermoćima da sam mijenjam stvarnost. Ali s ogromnom odgovornošću. S inteligentnim i održivim upravljanjem za srednjoročni i dugoročni rast", poručio je "Il fenomeno" koji je za kontrolni paket platio oko 70 miliona dolara.

Ronaldo je za Cruzeiro debitirao sa 16 godina prije nego što je postao jedan od najboljih napadača u historiji fudbalske igre.

"Nemam sve odgovore na pitanja koja sam sebi postavljam i možda neću imati sve odgovore na pitanja koja ćete mi postaviti", napisao je u otvorenom pismu obožavateljima.

"Ono što znam je da me Cruzeiro kao klinca naučio da se snovi mogu ostvariti što me tjera da vjerujem da je moguće izbaviti klub iz krize."

Nakon Cruzeira, Ronaldo je igrao za PSV Eindhoven, Barcelonu, Inter, Real Madrid, Milan, te Corinthians u kojem je završio karijeru.

"Počinjemo novo poglavlje u historiji kluba. Vraćam se jer vjerujem da se Cruzeiro može vratiti. Vraćam se kako bih bio dio promjena u brazilskom fudbalu", poručio je na kraju.