Nije vakcinisan

Fudbaler Bayerna Joshua Kimmich neće moći da pomogne ekipi do kraja godine.

Veznjak minhenskog Bayerna, koji se nije vakcinisao protiv pandemije COVID-19, zarazio se krajem novembra.

Izašao je iz izolacije, ali neće moći igrati prije 2022. godine zbog fizičkih posljedica zaraze, objavio je njemački prvoligaš.

- Drago mi je da je moj korona-karantin završen. Dobro sam, ali zbog izvijesnih problema u plućima, ne mogu još u potpunosti da treniram. Proći ću program rehabilitacije, jedva čekam da se vratim na teren u januaru - poručio je njemački reprezentativac.

Kimmich će propustiti tri zadnje prvenstvene utakmice koje se igraju u decembru - domaće susrete protiv Mainza (11. decembra) i Wolfsburga (17. decembra), kao i utakmicu koju Bayern igra u gostima kod Stuttgarta (14, decembra).

Zadnju utakmicu za Bavarce je odigrao 6. novembra. Nekoliko dana nakon te utakmice toga otišao je u izolaciju zbog kontakta sa saigračem Niklasom Süleom je bio pozitivan na koronavirus.

U izolaciju je ponovo ušao 19. novembra jer je opet bio u kontaktu sa zaraženom osobom, a onda je i sam bio pozitivan na COVID-19.

Njegov izbor i izjave u medijima o tome da se ne vakciniše protiv pandemije izazvali su dosta rasprave u Njemačkoj, a ministar unutrašnjih poslova ga je čak posebno pozivao da se vakciniše jer šalje negativan signal javnosti.

Bayern je najavio smanjenje plata u sedmicama izolacije u kojoj fudbaleri ovog kluba budu zbog koronavirusa, upravo zbog što su pojedini igrači odbili da se vakcinišu.

Faktor