Skandal u SAD

Vansudskom nagodbom između Američkog gimnastičarskog saveza i nekoliko stotina žrtava seksualnog predatora, u SAD se privodi kraju veliki skandal vezan za doktora reprezentacije Larryja Nassara.

Doktor monstrum je već iza rešetaka i služi kaznu doživotnog zatvora, pišu Sportske novosti, no žrtve seksualnog uznemiravanja, ali i silovanja, odreda bivše američke gimnastičke reprezentativke su tužile svoju nacionalnu organizaciju.

Američki gimnastičarski savez se, kako piše US Today, nagodio isplatiti 400 miliona dolara žrtvama nakon što je većina njih pristala na nagodbu i na navedenu svotu. Prvoponuđena svota, koja je odbijena, bila je gotovo upola manja - 215 miliona dolara.

Inače, trebale su proteći godine i godine povlačenja po sudovima prije nego su žrtve dobile kakvu-takvu novčanu odštetu. Zbog toga je nekoliko stotina gimnastičarki-žrtava oštro kritikovalo Američki gimnastičarski savez, Američki olimpijski kao i Paraolimpijski odbor, ali i FBI za način na koji su vodili cijelu istragu - sporo i aljkavo.

Još prije ti godine, Univerzitet Michigan je isplatio žrtvama istog tog seksualnog predatora čak 500 miliona dolara i to za 332 žrtve spolnog uznemiravanja Larryja Nassara. U najnovijoj nagodbi, žrtava je bilo još više, 505 gimnastičarki.

Od toliko navedenih, njih 476 su se saglasile s isplatom novčane odštete od Američkog gimnastičarskog saveza, dok se za ostale pretpostavlja da će nastaviti sudsku borbu.

Na osnovu postignute nagodbe i novčane isplate, ugrađena je i stavka da sve oštećene odnosno zlostavljane žene više neće moći teretiti i tužiti za isto nedjelo Američki gimnastičarski savez, Američki olimpijski odbor, Američki paraolimpijski odbor, kao ni gimnastičarski centar Bela i Martha Karolyi u Teksasu gdje se većina napastovanja i dogodila.

Faktor/SN