Na pomolu afera

Katar je angažovao Kevina Chalkera, bivšeg agenta CIA-e, da špijunira konkurente te zemlje u borbi za za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Šokantnu tvrdnju iznio je Associated press, otkrivajući načine na koje je on radio.

Odabir Katara za domaćina Mundijala od prvog trenutka izazvao je dosta kontroverzi, a sve je počelo optužbama o korupciji prema nekadašnjem prvom čovjeku FIFA-e Seppu Blatteru.

Nastavilo se pisanjem o nehumanim uvjetima i pogibijama radnika na izgradnji stadiona, da bi AP došao do saznanja da je u cijeli projekat Vlade Katara bio uključen i agent američke sigurnosne agencije.

Chalker je imao zadatak da špijunira fudbalske zvaničnike širom svijeta, ali i da pomoću špijunskih metoda iz njih izvuče ključne informacije u vezi domaćinstva.

Novinari AP-a imali su uvid u listu poziva, poruke, mailove i poslovna dokumenta Chalkera, koji je imao i zvaničnu mail adresu na domenu katarske vlade.

Među pozivima, pronađeni su i brojevi nekolicine ljudi koji su direktno odlučivali o narednom domaćinu SP-a.

Osim prisluškivanja i krađe informacija, Chalker je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenoj mreži Facebook, gde je slikama atraktivnih djevojaka namamljivao zvaničnike da se upuste u konverzaciju s njim.

Chalker je ekspresno demantovao navode iako se na fotografijama jasno vidi u društvu spomenutih zvaničnika, nazvavši ih sramotnim i istakavši da su dokumenta do kojih je AP došao falsifikati.

FIFA i FS Katara se, za sada, nisu oglašavali o optužbama.


Faktor