SVI SE AKTIVIRALI

Ujedinjeni narodi (UN) i Bijela kuća uključili su se u priču o nestanku kineske teniserke Shuai Peng i oni traže od kineskih vlasti dokaze o stanju u kojem se trenutno nalazi ova nekada najbolja svjetska teniserka igre u parovima.

Shuai (35) je nedavno javno putem društvene mreže Weibo objavila inkriminirajuće podatke o penzionisanom političaru i nekadašnjem potpredsjedniku kineske vlade Zhangu Gaoliju (75), a post je u rekordnom vremenu obrisan sa stranice.

Nakon toga Peng je jednostavno nestala i nije se pojavljivala u javnosti.

Nedavno je objavljeno pismo, koje je navodno ona napisala, u kojem stoji da je dobro i zdravo te da nema razloga da se ljudi brinu za njenu sigurnost. Mnogi sumnjaju u autentičnost pisma.

Sada su se u priču uključili i UN i Bijela kuća, a Ujedinjeni narodi traže da se pokrene istraga o silovanju. Sada je i novinar CGTN-a Shen Shiwei objavio tri fotografije koje je Peng objavila, a njena prijateljica podijelila na društvenoj mreži WeChat.

Na fotografijama se može vidjeti ova teniserka kako se kod kuće igra s mačkom i pozira s plišanim igračkama, ali nema nikakvih dokaza o tome kad su fotografije nastale ni pod kojim okolnostima. Kao što je to bio i ranije slučaj, analitičari sumnjau u u autentičnost fotografija.

Ranije je izvršni direktor WTA Steve Simon najavio prekid saradnje s Kinom i oduzimanjem svih turnira iz ove organizacije ukoliko se ne dokaže da je Peng dobro. U Kini se godišnje igra oko 10-ak WTA-ovih turnira.

Sekretarka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je administracija Joea Bidena "duboko zabrinuta" zbog situacije.

"Pridružujemo se pozivima vlastima Narodne Republike Kine da pruže neovisni i provjerljivi dokaz o boravišu teniserke i da se ona trenutno nalazi na sigurnom. Ne mogu govoriti o detaljima ovog slučaja, ali je jasno kakav stav imaju Sjedinjene Američke Države. Prvo: Svaku prijavu za seksualni napad treba provjeriti i podržati mogućnost da žele govore i preuzimaju odgovnost. Drugo: Nastavit ćemo se zalagati za slobodu govora i znamo da je Narodna Republika Kine ima nultu toleranciju na kritike", rekli su iz Bijele kuće.