PROBLEMI ZA PRVAKA

Lewis Hamilton je trebao starovati sa prvog mjesta na večerašnjoj sprint-utrci za Veliku nagradu Brazila, ali aktuelni svjetski šampion je žestoko kažnjen i diskvalifikovan je, zbog čega će krenuti s posljednje pozicije.

Hamilton je u Mercedesu ostvario vrijeme 1:07.934, no nakon diskvalifikacije utrku će krenuti s posljednjeg mjesta.

Naime, tehničkom inspekcijom bolida nakon kvalifikacija ustanovljeno je da je zadnje krilo na Hamiltonovom bolidu neispravno, tačnije da DRS sistem nije u skladu s propisima.

DRS sistem radi tako što omogućava vozačima da otvore zadnje krilo na pravcima i na taj način smanje otpor zraka, dnosno povećaju brzinu bolida.

Prema pravilima krilo se može otvoriti maksimalno 85 milimetara, a na Hamiltonovom bolidu je ta granica premašena i zbog toga će Hamilton sprint-utrku krenuti s posljednjeg mjesta.

Prvi koji je posumnjao u ispravnost Hamiltonovog DRS-a je bio Max Verstappen koji je odmah po završetku kvalifikacija došao do Lewisovog bolida i sam je krenuo u "inspekciju", zbog čega je i on kažnjen sa 50.000 eura.

Uz sve to, Hamilton ima i kaznu od pet mjesta u sutrašnjoj glavnoj utrci, pa će i tu biti vraćen unazad, koji god rezultat da ostvari.

Sprint-utrka na programu je večeras u 20:30, a utrka za VN Brazila je u nedjelju u 18 sati uz prenose na SK HD.