ZOI

Baklja Zimskih olimpijskih igara 2022., upaljena na svečanosti u Grčkoj, stigla je danas u Peking, glavni grad Kine, koji će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 4. do 20. februara sljedeće godine.

Baklja, koja je u Peking dovezena avionom iz Atine, dočekana je ceremonijom održanom na Olimpijskom tornju u Pekingu u blizini Nacionalnog stadiona, poznatog i kao "Ptičje gnijezdo".

Cai Chi, sekretar Komunističke partije u Pekingu i predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara 2022., bakljom je zapalio olimpijski kotao.

Baklja, koja će narednih dana biti izložena na Olimpijskom tornju, bit će nošena u različite gradove širom zemlje.

Olimpijska baklja će neposredno pred početak Olimpijskih igara biti izložena u centru Pekinga, zatim u okrugu Yanching te u gradu Changciakou u provinciji Hibey, gdje će se takmičenja održati od 4. do 20. februara.

Planirano je da će 1.200 ljudi nositi baklju iz ruke u ruku.

Baklja Zimskih olimpijskih igara 2022. zapaljena je prethodnog dana na svečanosti u drevnom gradu Olimpiji u zapadnoj Grčkoj. Zatim je jučer predana kineskim sportistima i organizatorima na svečanosti na stadionu Panathenaic u Atini.

Kina je prvi put domaćin Zimskih olimpijskih igara, a Peking je prethodno bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.