Čečen i Dagestanac

Khamzat Chimaev prošle godine podigao je dosta prašine u UFC-u nakon svog impresivnog debija na Fight Islandu, a onda i nove borbe te još jedne pobjede samo deset dana kasnije.

Nakon toga je zabilježio još jednu uspješnu borbu i sebi izgradio reputaciju ozbiljnog borca.

Ove godine ga još uvijek nismo vidjeli u oktagonu jer je imao teži oblik koronavirusa, a u tri navrata bio je primoran otkazati ugovorenu borbu protiv Leona Edwardsa.

Ipak, krajem ovog mjeseca se vraća, ponovno na Fight Island, gdje ga na UFC 268 priredbi čeka borba protiv Lija Jinglianga.

U maju ove godine Chimaev se uključio u live na Instagramu čečenskg vođe Ramzana Kadyrova. Borac čiji su korijeni iz Čečenije, ali je rođen u Švedskoj, tom prilikom je žestoko kritikovao Khabiba Nurmagomedova.

Kadyrov je tada kazao kako je sada već penzionisani UFC-ov šampion projekt najpoznatije MMA promocije i da nije siguran bi li mogao tako uvjerljiv biti protiv boraca iz njegovog Akhmat kluba.

Chimaev se uključio u taj chat, izjavivši kako će rastrgati Khabiba ako bude potrebno.

U tom trenutku to je zvučalo kao otvaranje čečensko-dagestanskog rivaliteta. Kasnije je Chimaev izjavio kako nije u potpunosti tako mislio, no osobno se Khabibu izvinio nije. Da se to sad napokon dogodilo, potvrdio je Khabibov menadžer Ali Abdelaziz u razgovoru s Aaronom Bronsteterom.

- Mi smo svi braća, svi smo muslimanska braća, svi dolazimo od iste krvi. Na kraju krajeva, Khamzat je mlad, nov je u sportu, ali to je jedan dobar momak. Vjerujte mi da je on dobar momak, dobro ga poznajem. U tom trenutku mnogi su to shvatili kao uvredu. Isto tako ja razumijem Khabibovu stranu. Khamzatu je trebalo tri mjeseca da se izvini, ali poštujem što je to napravio jer borci imaju ogroman ego. Znao sam da će napraviti pravu stvar. Khabib je njemu poput starijeg brata, mi imamo takav neki ranking između sebe. Izašao je i ispravio je grešku koju je napravio. Što da kažem na to? Stavio je svoj ego sa strane, izvinio se i izvinjenje je prihvaćeno - rekao je Abdelaziz, prenosi Fightsite.hr.

Fightsite.hr