Otkrile za BBC

Afganistanske odbojkaške reprezentativke kriju se od talibana, a jedna od njih ubijena je prošlog mjeseca, obznanile su u izjavi za BBC dvije bivše članice tima.

Skoro 30 igračica nada se bijegu iz Afganistana, rekavši da se plaše za svoje živote.

Dio tima se kretao između provincija kako bi izbjegle da ih talibani pronađu nakon što je militantna grupa prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad Afganistanom.

Zahra Fayazi stigla je u Veliku Britaniju prije otprilike mjesec dana nakon što je pobjegla. Igrala je za afganistansku žensku odbojkašku reprezentaciju sedam godina prije nego što je prešla na trenersku poziciju.

Zahra je rekla za BBC da je jedna od igračica ubijena ali trenutno nema više detalja o ovom slučaju.

- Ne želimo da se ovo dogodi i ostalim našim sportistkinjama - rekla je.

Zahra je i dalje u kontaktu sa svojim bivšim saigračicama, od kojih su mnoge u pokretu u pokušaju da izađu iz zemlje.

- Naše igračice koje su živjele u provincijama morale su napustiti svoje domove i skrivati se po raznim lokacijama - rekla je.

- Čak su spalile i svoju sportsku opremu kako bi spasili sebe i svoje porodice. Nisu htjeli da zadrže bilo šta vezano za sport. Uplašene su - dodala je ona.

Pojasnila je da žene koje se bave sportom a žive u provinciji konstatno dobijaju prijetnje od rođaka i članova porodice koji su sami talibani ili sljedbenici talibana.

- Talibani su zatražili od porodica naših igračica da zabrane kćerkama da se bave sportom, u protivnom će se suočiti s "nasiljem neslučenih razmjera".

Odbojka je decenijama bila jedan od najpopularnijih sportova u Afganistanu.

Prva ženska reprezentacija osnovana je prije otprilike četiri decenije, ali je raspuštena u vrijeme prve vladavine talibana od 1996. do 2001. godine . Tim je ponovo oformljen nakon što su talibani svrgnuti s vlasti nakon invazije SAD-a.

Fena