Portugal

Portugalka Maria Silva (53) osuđena je na četiri godine zatvora uslovno, zbog prevare koju je počinila u periodu od 2007. do 2010. godine na štetu slavnog Cristiana Ronalda.

Prema pisanju britanskih medija, Silva je u to vrijeme radila u jednoj turističkoj agenciji koja je, između ostalog, bila zadužena da slavnom fudbaleru organizira putovanja širom svijeta i Europe iz Portugala.

Turistička agencija je, iz praktičnih razloga, imala pristupu Ronaldovom računu i PIN-u kreditne kartice, što je radnica zloupotrebljavala više puta. Ukupan iznos novca je 250.000 funti.

Ona je skidala novac sa računa aktuelnog igrača Manchester Uniteda tako što je izdavala lažne karte na njegovo ime, za svaku je skidala novac sa računa, a naknadnom provjerom utvrđeno je da kako Ronaldo nije bio ni na jednoj destinaciji na koju su glasile karte koje je prevarantica štampala.

Da je protiv nje je još 2017. godine pokrenut postupak na sudu, piše britanski list Daily Mirror dodajući kako je u međuvremenu i Ronaldo u svojstvu svjedoka dao izjavu. Navodi se da je Maria Silva je državi platila 7.680 funti i tako izbjegla služenje zatvorske kazne. Trenutno radi kao čistačica.

Portugalski mediji pišu da nije samo Ronaldo bio njena "meta", već i njegov menadžer Jorge Mendes, kao i fudbaler Nani (Luís Carlos Almeida da Cunha), kojima je takođe skidala novac sa računa printajući lažne karte, ali u pitanju je daleko manji iznos nego slavnoj zvijezdi. Mendes je tako ostao bez 14.000 funti, a Naniju je otuđila 1.500 funti.