STIGLI U PAKISTAN

Članice afganistanske ženske fudbalske reprezentacije i njihove porodice doputovale su u Pakistan nakon što su napustile svoju zemlju nakon što su talibani preuzeli vlast prije mjesec dana, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Zasad se ne zna broj igračica kojima je dopušten ulazak.

Po riječima pakistanskog ministra informacija Fawada Chaudhryja, afganistanske fudbalerke ušle su u Pakistan na sjeverozapadnom graničnom prijelazu Torkham s važećim putnim ispravama, prenosi AP.

– Pozdravljamo dolazak afganistanskog ženskog fudbalskog tima – napisao je Chaudhry na Twitteru, ne navodeći više detalja.

Međutim, pakistanski novine Dawn, koje se izdaju na engleksom jezku, u srijedu su izvijestile da su afganistanskim fudbalerkama izdate hitne humanitarne vize nakon što su talibani zauzeli Kabul.

Talibani ne žele da se žene bave sportom.

Talibani nisu komentarisali, ali je zvaničnik potvrdio da prema vladinom tumačenju islama ženama nije dozvoljeno da se bave bilo kojim sportom gdje bi njihova tijela potencijalno mogla biti izložena. Zvaničnik nije bio ovlašten da razgovara s medijima prije bilo kakvog zvaničnog saopćenja vlade.

Autor: Fena