Nagrada Čeferina

Ljekarski tim koji je spasio život danskom reprezentativcu Christianu Eriksenu na utakmici Evropskog prvenstva i kapiten Danske Simon Kjaer dobitnici su nagrade predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) za 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo priznanje znak je poštovanja za njihov doprinos u spašavanju Eriksena kada je 29-godišnji vezni igrač Intera iz Milana doživio srčani zastoj i srušio se na terenu tokom utakmice Danske u grupnoj fazi UEFA EURO 2020 protiv Finske na stadionu Parken u Kopenhagenu 12. juna, navodi UEFA.

Zahvaljujući brzoj reakciji medicinskog tima i stručnoj hitnoj pomoći, Eriksen je na terenu reanimiran i sada je na putu oporavka.

Simon Kjaer dijeli nagradu zbog reakcije koja je odmah pomogla Eriksenu, kao i zbog izuzetnih liderskih kvaliteta koje je pokazao tokom trenutaka koji su ove godine šokirali svjetsku fudbalsku javnost.

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA, rekao je da je nagrada za ljekare i Kjaera "priznanje za izuzetna postignuća, profesionalnost i lične kvalitete, kao prave heroje UEFA EURO 2020".

- Zaista mi je velika čast uručiti im nagradu predsjednika UEFA-e. Ove godine predsjednikova nagrada nadilazi fudbal - istakao je Čeferin, naglasivši:

- Ona služi kao važan i vječni podsjetnik koliko je život dragocjen i stavlja sve u našim životima u najjasniju perspektivu. Također, želio bih poslati najbolje želje Christianu Eriksenu i njegovoj porodici dok se nastavlja oporavljati.

Anadolija