Disciplinska komisija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici bjeloruskih trenera zbog njihovog navodnog pokušaja da primoraju sprinterku Kristinu Timanovskayu da se vrati kući u Bjelorusiju sa Olimpijskih igara u Tokiju.

MOK je potvrdio da su Artur Šimak i Yury Maisevič napustili Olimpijsko selo i da je formirana disciplinska komisija kako bi se razjasnile okolnosti ovog slučaja i uloge koje su igrali pomenuti treneri.

Kako su naveli na društvenoj mreži Twitter MOK je ove mjere poduzeo "u interesu dobrobiti sportista Bjelorusije koji su još u Tokiju", prenosi Anadolu Agency (AA).

Bjeloruski treneri također su zamoljeni da napuste olimpijski okrug u Tokiju.

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaya (24), koja je prošle nedjelje odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom, napustila je u srijedu Tokio te je stigla u Poljsku, koja joj je izdala humanitarnu vizu.

Timanovskaya je kritikovala zvaničnike bjeloruskog tima na svom Instagram nalogu, a zatim je rekla da su je pokušali prisiliti da napusti Japan.

Bjeloruskinja je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda.

Potom se uputila u Ambasadu Poljske u Tokiju kako bi zatražila azil u toj zemlji.

Timanovskaya je u ranijoj izjavi za medije rekla da njeni postupci nisu bili politički motivisani.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Marcin Przydacz objavio da će učiniti sve što je potrebno da 24-godišnja sprinterka nastavi svoju sportsku karijeru.

Anadoliija