Drama u Tokiju

Bjeloruska sprinterka Kristina Timanovskaya tvrdi da su je bjeloruski olimpijski dužnosnici željeli prisilno vratiti u domovinu nakon što je javno kritizirala vodstvo atletskog tima.

Ona je kazala Reutersu da se ne planira vratiti u Bjelorusiju i na aerodromu u Tokiju je zatražila zaštitu japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na rezervisani let, prenosi Daily Mail.

Atletičarka je rekla da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakovati.

Timanovskaya je u ponedjeljak, 2. augusta, trebala nastupiti u kvalifikacijama za utrku na 200 metara. U četvrtak, 5. augusta, trebala je nastupiti u prvog krugu kvalifikacija za štafetu 4x400 metara.

Međutim, ona tvrdi da su je iz Bjeloruskog olimpijskog odbora (BOO) za štafetu prijavili suviše kasno, tek nakon što se ispostavilo da drugi članovi tima neće moći nastupiti jer se nisu podvrgnuli dovoljnom broju testova na doping.

- Neke atletičarke nisu doputovale u Tokijo jer nisu imale dovoljno testova - rekla je ona i dodala da je trener dodao u ekipi bez pitanja i da je poslije toga odlučila javno progovoriti.

- Glavni trener je nakon toga došao i rekao mi da su više instance naredile da me se ukloni - dodala je atletičarka.

Iz BOO nisu komentirale navode Timanovskaye.

Atletičarka se nalazi na aerodromu Haneda, a bjeloruski novinar Tadeusz Giczan tvrdi da ona traži azil u Austriji.

- Mediji pišu da Kriscinu Cimanovskaju, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, iz Tokija šalju u Bjelorusiju. Naočigled su je predstavnici bjeloruske atletske reprezentacije odveli na aerodrom. Ovo liči na otmicu - napisala je na Twitteru novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Ljubakova je kasnije objavila video na kojem se može vidjeti da je Cimanovskaja u Zračnoj luci Haneda.



Faktor