Domaćin Olimpijade

Japanski funkcioneri izrazili su zabrinutost u četvrtak nakon što je Tokio dva uzastopna dana imao rekordan broj novih slučajeve koronavirusa, dok traju Olimpijske igre.

- Nikada nismo doživjeli širenje infekcija ove veličine - rekao je novinarima Katsunobu Kato, šef kabineta japanskog premijera.

Rekao je da su novi slučajevi u porastu ne samo na području Tokija, već i u cijeloj zemlji.

Tokio je u srijedu izvijestio o 3.177 novih slučajeva, u odnosu na 2.848 u utorak, i prvi put premašivši 3.000 novozaraženih slučajeva.

Japan je držao broj zaraza koronavirusom i broj smrtnih slučajeva nižim od mnogih drugih zemalja, ali njegov sedmodnevni prosjek raste i sada iznosi 28 na 100.000 ljudi diljem zemlje i 88 u Tokiju, prema Ministarstvu zdravstva. Sedmodnevni prosjek je 18,5 u Sjedinjenim Državama, 48 u Britaniji i 2,8 u Indiji, prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins.

- Iako gotovo ništa ne pomaže usporavanju širenja infekcija, mnogi su faktori koji ih mogu ubrzati - rekao je dr. Shigeru Omi, vrhovni vladin medicinski savjetnik, napominjući Olimpijske igre i ljetni odmor.

- Najveći rizik je nedostatak osjećaja krivice i odgovornosti, a bez toga će se infekcije dodatno proširiti i medicinski sistem biti pod velikim pritiskom - upozorio je.

Tokio je u četvrtom vanrednom stanju od 12. jula, uoči Olimpijskih igara, koje su počele prošlog petka uprkos širokom protivljenju javnosti i zabrinutosti da bi Igre mogle pogoršati epidemiju.

Uznemireni zbog porasta broja novozaraženih u Tokiju, guverneri triju pokrajina u blizini glavnog grada rekli su da planiraju zatražiti od premijera Yoshihide Suga da i njihova područja stavi pod vanredno stanje.

Stručnjaci kažu da je porast slučajeva zaraze u Tokiju potaknut delta varijantom virusa i nema dokaza da se bolest prenosi s olimpijskih učesnika na širu javnost.

Dužnosnici Tokija izjavili su u četvrtak da su dvojica stranih olimpijskih sportista trenutno hospitalizirana, a 38 drugih je u samoizolaciji u određenim hotelima u gradu.

Japan je u srijedu izvijestio o više od 9.500 potvrđenih slučajeva, što je novi rekord, te ukupno 892.000 slučajeva koronavirusa od početka pandemije i oko 15.000 smrtnih slučajeva.

Do srijede je 26,3 posto japanskog stanovništva potpuno vakcinisano. Postotak starijih osoba koje su potpuno vakcinisane je 70, odnosno 24,8 miliona ljudi.

Fena