Olimpijske igre

Bivši iranski džudista Saeid Mollaei osvojio je svoju prvu olimpijsku medalju nakon što je u finalu kategorije do 81 kilogram poražen od Japanca Takanorija Nagasea.

U svemu ne bi bilo ništa čudno da rođeni Iranac, koji od 2019. godine nastupa za Mongoliju, medalju nije posvetio i Izraelu!

U vrijeme kada su Fethi Nourine (Alžir) i Mohamed Abdalrasool (Sudan) odbili izaći na tatami sa predstavnikom Izraela Toharom Butbulom, Mollaei se zahvalio Izraelu govoreći na hebrejskom jeziku.

- Hvala Izraelu za dobru energiju. Ova medalja je posvećena i Izraelu - kazao je Mollaei za Israeli Sports Channel, prenosi Daily Mail.

Cijela priča ima mnogo dublju pozadinu. Naime, Mollaei je 2019. godine na Svjetskom prvenstvu u Japanu ignorisao naredbu iranskog ministra da odustane od borbe sa Izraelcem Sagijem Mukijem. Nakon odluke da se ogluši o naredbu koja je stigla iz njegove domovine, Mollaei se nije smio vratiti u rodni Iran.

Džudista rođen u Teheranu ubrzo je dobio dvogodišnju vizu za Njemačku, ali i postao državljanin Mongolije, koju je sada obradovao srebrenom medaljom sa Olimpijskih igara u Tokiju, a za koju se pripremao i trenirao zajedno sa reprezentacijom Izraela.

Priliku da čestita kolegi, kojeg u Iranu već odavno smatraju izdajnikom, nije propustio ni Sagi Muki, izraelski džudista zbog kojeg Mollaei teško da će više posjetiti rodnu zemlju. Čestitke za reprezentativca Mongolije stigle su i od predsjednika Svjetske judo federeacije (IJF) Mariusa Vizera.


Faktor