TOKIO

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju odlučili su da zabrane prodaju alkohola gledaocima na sportskim borilištima, 30 dana od početka velikog takmičenja.

Japanska javnost burno je negodovala na medijske izvještaje ranije ove sedmice o tome da se razmatra dozvoljavanje konzumiranja alkohola na olimpijskim borilištima. “Poštujući stručne savjete, organizacioni komitet je odlučio da zabrani prodaju i konzumiranje alkoholnih pića na borilištima da bi se spriječilo širenje infekcija”, rekla je predsjednica komiteta Seiko Hashimoto.

Ona je dodala da se sa ovim saglasio i sponzor takmičenja, kompanija za proizvodnju piva i osvježavajućih pića “Asahi”.

Prodaja alkohola ograničena je u Tokiju i okolini nakon što su zdravstveni zvaničnici upozorili da bi njegovo konzumiranje moglo da ohrabri blizak kontakt, glasan govor i kretanje ljudi po kafićima, što bi pomoglo širenju virusa korona. Hashimotova je ranije branila odluku organizatora da gledaocima bude dozvoljeno da prate takmičenja na licu mjesta.

Broj je ograničen na do 10.000 gledalaca po objektu. Stranim posjetiocima nije dozvoljeno da dođu u Japan povodom Olimpijskih igara.