UHVAĆEN U PREVARI

Italijanski mediji objavili su snimku skrivene kamere iz prostorije u kojoj je Luis Suarez polagao ispit iz italijanskog na sveučilištu u Perugii.

Prošlog ljeta svjedočili smo brojnim kontroverzama oko ovog slučaja, a sada je objavljena snimka na kojoj se vidi kako Suarez okida selfieje i zbija šale s ljudima koji bi ga trebali ocijeniti. Naravno, Suarez je položio ispit iz italijanskog usprkos tome što ne zna ni osnove tog jezika.

Suarez je ljetos htio hitno dobiti italijanski pasoš kako bi iz Barcelone prešao u Juventus. Pravo na taj dokument imao je zbog toga što mu je supruga iz Italije, ali Urugvajac je prvo morao položiti ispit italijanskog jezika u Perugii.

Tamo je morao proći ispit razine B1. Novinari i navijači koji su ga čekali ispred fakulteta odmah su primijetili da je Suarez i usmeni i pismeni dio prošao za samo sat vremena. Toliko je prošlo od njegovog ulaska u zgradu do onda kada je nasmijan napustio zdanje fakulteta s diplomom za položeni italijanski u rukama.

Međutim, Juventus je odustao od transfera jer procedura dobivanja pasoša traje pola godine, pa Suareza ne bi mogao registrirati za Ligu prvaka, pa je Suarez kasnije prešao u Atletico Madrid.

Juventus je pak angažirao Atleticovog Alvara Moratu, a Suarezu su se pojavili neočekivani problemi. Policijska istraga pokazala je da je unaprijed dobio pitanja koja će biti na ispitu. Ispit je kasnije poništen, ali još uvijek se javljaju novi detalji.

“Tokom polaganja ispita iz poznavanja italijanskog jezika, kojem je pristupio urugvajski državljanin Luis Alberto Suarez Diaz i koji je potrebno proći kako bi se ostvarilo pravo na dobivanje italijanskog državljanstva, utvrđene su nepravilnosti. Istragom je utvrđeno da su teme i pitanja na ispitu unaprijed dogovoreni s kandidatom, kojem je upisana prolazna ocjena prije nego što je pristupio ispitu. Usprkos tome što su profesori na fakultetu tokom njegovog učenja na daljinu primijetili da ne poznaje ni osnove talijanskog jezika”, prenijele su tada La Repubblica i Gazzetta dello Sport policijsko priopćenje.

Navedeni italijanski dnevni listovi objavili su i transkripte prisluškivanja Suarezovih ispitivača, napravljene tokom istrage.

“Zarađuje 10 miliona eura godišnje, mora proći… Ali što ćemo kad ne može konjugirati glagole i deklinirati imenice i govori samo u infinitivu? Ako ga novinari budu ispitivali, bit će potpuno izgubljen… Reci mi koliko bodova da mu upišem i toliko će dobiti… Ako ne prođe, gotovi smo. Podmetnut će nam bombu… Pripremili smo ga dobro, zapamtit će pitanja koja će biti na ispitu…”, govorili su o Suarezu, a sada je i jasno da je sve bila samo farsa.

Snimak možete pogledati OVDJE.